Ksenia - Branddetectoren op Ksenia - Technische nota

Branddetectoren op Ksenia

1. Aansluiting 4-draads detectoren Teletek

Type sokkel: SensoMAG B12

Compatibele detectoren: SensoMAG F10, F10B, R20, S30, M40.
Heeft u een zijdelingse kabelinvoer nodig, gebruik dan ook de deepbase.

Op de sokkel, naast de relais, zult u een jumper terugvinden.

Jumper op = latch → relais schakelt, maar detector moet gereset worden door spanningsreset.
Jumper af = non latch → relais schakelt voor een 8-tal sec en de detector reset automatisch

Jumper (2) moet geplaatst worden op alle sokkels = relais reset zichzelf niet.
De werkelijke plaats en volgorde van NC, NO en COM op de sokkel kan verschillen in realiteit.
In de handleiding van de SensoMAG B12 zult u zien dat er gebruik gemaakt wordt van de aansluitingen COM en NC.

1.1. Programmatie zone

Omdat u gebruik maakt van een NG contact, kunt u de standaard zoneconfiguratie 3 kiezen.
Nota: een kabelbreuk zal een alarm veroorzaken en geen storing.

1.2. Programmatie van de relaisuitgang voor reset brand

Uitgang M1 (brandvoeding) programmeren zodat deze kan aangestuurd worden om een reset uit te voeren van de rookmelder wanneer deze in alarm is.

Aanmaken van een scenario om deze output te schakelen:

1.3. Programmatie van een sneltoets voor brandreset

Kan eventueel ook met sneltoets op het klavier (bv 7)

Maak nieuwe gebeurtenis aan met toets 7 en koppel hieraan de actie uitgang “smoke power” schakelen”

Toevoegen van sneltoets op alle klavieren:

Toevoegen van de actie:

Resultaat:

Bij brandalarm: sterretje drukken zodat u ziet welke detector in alarm staat.
Voor reset branddetector: toets 7 blijven indrukken en bevestigen
Voor uitzetten sirenes: code intype en “uitschakelen” kiezen

2. Aansluiting 3-draads Teletek detectoren

Het is mogelijk om rookdetectoren 3-draads aan te sluiten.
Wanneer u de jumper weghaalt, zal het relais een 8-tal seconden actief zijn en zal de detectoren zichzelf resetten.

Een reset brand uitvoeren is dus niet meer nodig.
Het enige wat de gebruiker dan moet doen, is het systeem uitschakelen om de sirenes te doen stoppen.

Wil de gebruiker zien welke detector in alarm staat, kan hij dit doen door op * te klikken tijdens de eerste 8 seconden of te gaan kijken in het logboek.

Nota:
Wanneer u gebruik maakt van een NG contact, kunt u geen verschil verkrijgen tussen alarm en kabelbreuk. Indien u dit wel wenst, zult u gebruik moeten maken van het NO contact.
Voor dit type aansluiting dient u ook gebruik te maken van de weerstandsconfiguratie die u kunt terugvinden voor de Nebula rookmelders.

3. Aansluiting 3-draads Ksenia detectoren (Nebula)

De Nebula detectoren van Ksenia zijn detectoren die bij alarm enkel gereset kunnen worden door de positieve spanning eventjes te onderbreken.
Gebruik hiervoor een extra relais of een Auxi-relais module.

Voor de activatie van de zone, plaatst u over klemmenn T en C een weerstand van 10KΩ
Door de specifieke aansluiting is het niet mogelijk om meerdere Nebula detectoren op dezelfde zone te zetten.

Wanneer een detector uitgedraaid wordt of er is een kabelbreuk (com of signaaldraad), dan zal de centrale dit herkennen als een sabotage.

Om de Nebula rookmelder te laten werken, dient u een speciale weerstandsconfiguratie aan te maken.

Voor de reset brand en onderbreking van de spanning, dient u gebruik te maken van de programmatie die u kunt terugvinden in menu 1.2 en 1.3 (zie blz 3-4-5).